PAX

Verhaal van mijn vlucht

Leerlingen die op het puntje van hun stoel zitten. Die inzien dat niet alles is wat het lijkt. En die begrijpen dat vluchtelingen vaak hele moeilijke keuzes moeten maken. Dit biedt Verhaal van mijn vlucht. Een project voor het voortgezet onderwijs en mbo wat bestaat uit een online lespakket en een training voor docenten. Samen zorgt het ervoor dat scholen een enorme stap zetten in het beter bespreekbaar maken van gevoelige thema's.

Leerlingenpakket

Leerlingen beleven in een dilemmagame welke ontzettend moeilijke keuzes mensen in een oorlog soms moeten maken. En iemand uit Syrië vertelt wat het betekent om voor geweld te moeten vluchten en hoe het nu in Nederland bevalt. In de klas bespreken leerlingen na wat ze hebben ervaren en geleerd. Wat zouden zij doen?

Docententraining

Tijdens de training ‘Omgaan met wij-zij-denken in de klas’ ervaren leraren hoe ze gevoelige maatschappelijke onderwerpen structureel bespreekbaar kunnen maken. Ze leren wat ze kunnen doen als er sprake is van polarisatie. 

Resultaten

Verhaal van mijn vlucht is gestart is 2017 en heeft haar naam gevestigd in het onderwijs. Tot de zomer van 2020 was het voor scholen mogelijk een vluchtelingsspreker ín de klas uit te nodigen. Reeds 13.000 leerlingen ontmoetten zo al een nieuwkomer. Daarnaast speelden al 26.000 jongeren de dilemmagame. Na de zomer van 2020 is het leerlingenpakket volledig gedigitaliseerd. Ook zijn al 1300 docenten getraind in het bespreken van maatschappelijke thema’s in de klas. 

Verhaal van een vluchteling is een samenwerking tussen PAX en Critical Mass en wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij.

2017 - PAX: Verhaal van mijn vlucht

Project
Een educatief project voor voortgezet onderwijs en mbo.
Bijzonder project in
2017
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 2.040.000