Oxfam Novib

Zaai goed in Zimbabwe

Wereldwijd is de voedselvoorziening in gevaar. Oogsten mislukken door toenemende overstromingen, droogte, orkanen en andere gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast nemen landopbrengsten af, onder andere door het gebruik van zaden die niet zijn aangepast aan de lokale omstandigheden.

Zo ook in Zimbabwe. Een op de vier mensen in dit land is ondervoed omdat er te weinig voedsel geproduceerd wordt. Met name kleinschalige boeren en hun gezinnen kampen met armoede en ondervoeding door slechte oogsten.

Dankzij de extra bijdrage van de Postcode Loterij kan Oxfam Novib, met name vrouwelijke, boeren in Zimbabwe helpen onafhankelijk te worden. Zij gaan in de eerste plaats weer hun eigen zaden kweken. De boeren kunnen bij vier zaadbanken terecht voor lokale zaden die gewassen opleveren met zaden die voor nieuwe teelt kunnen worden gebruik, in tegenstelling tot dure commerciële zaden die als gevolg van biotechnologische gen manipulatie oogsten opleveren zonder plantbare zaden. Oxfam Novib traint ruim 6.000 boeren in 200 nieuwe veldscholen. Deze veldscholen hebben speciale aandacht voor vrouwen, omdat zij een centrale rol spelen in de voedselzekerheid en het verzorgen van de zaden. Dankzij de veldscholen versterken de boerinnen de nationale netwerken. Bij de zaadbanken, veldscholen en bij  72 speciale zaad- en voedselbeurzen wordt bovendien kennis over goede landbouwpraktijken gedeeld. Daarnaast ontwikkelen de boeren een nieuw gewas dat past bij het lokale klimaat en goed bestand is tegen klimaatverandering. Met dit project verbetert Oxfam Novib de voedselvoorziening voor ruim 18.000 huishoudens.

2015 - Zaai goed in Zimbabwe

Project
Oxfam Novib helpt, met name vrouwelijke, boeren in Zimbabwe onafhankelijk te worden. Zij gaan in de eerste plaats weer hun eigen zaden kweken.
Bijzonder project in
2015
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 1.590.000