PharmAccess en de Postcode Loterij: samen werken aan toegang tot goede zorg in Afrika

In veel Afrikaanse landen hebben weinig mensen een zorgverzekering. Mensen betalen een hoge prijs voor ziektekosten wat vaak leidt tot nog grotere armoede. Dit terwijl de kwaliteit van de zorg vaak slecht is. PharmAccess organiseert enerzijds gesubsidieerde zorgverzekeringen voor mensen die anders niet naar de dokter kunnen gaan. Anderzijds zorgt PharmAccess ervoor dat klinieken met behulp van een lening stapsgewijs de kwaliteit van hun zorg kunnen verbeteren. Door middel van digitale technologie vergroot PharmAccess het effect van deze aanpak. Heel veel mensen in Afrika bezitten namelijk een mobiele telefoon. PharmAccess initieerde de ontwikkeling van een mobiele zorgportemonnee, waarmee mensen via hun mobiele telefoon geld kunnen sparen voor gezondheidszorg. Vooral in Kenia wordt dit platform op grote schaal gebruikt onder de naam M-TIBA. PharmAccess wordt sinds 2012 gesteund door de Postcode Loterij. Sinds de start van de samenwerking ontving de organisatie 5,6 miljoen euro van de loterij.

PharmAccess

Thema's
Ontwikkelings- samenwerking
Gesteund sinds
2012
Totaal ontvangen
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 5,6 miljoen

Hoe zorgt PharmAccess voor toegang tot goede gezondheidszorg in Afrika?

Betaalbare leningen voor klinieken

Voor kleine particuliere klinieken in Afrika is het vaak onmogelijk om een lening te krijgen bij de bank. PharmAccess helpt klinieken hierbij. Aan de ene kant door het aanbieden van trainingen om de kwaliteit en bedrijfsvoering te verbeteren. Aan de andere kant door risico’s te beperken voor de bank. Zo kan de arts de kliniek verder verbeteren en uitbreiden, personeel aannemen en apparatuur aanschaffen.

Stimuleren van kwaliteitsverbetering

Zo’n 1900 klinieken, huisartsenposten en kleine ziekenhuizen in Afrika werken met SafeCare, een kwaliteitslabel van PharmAccess om het niveau van de zorg in Afrika te toetsen en stapsgewijs te verbeteren. SafeCare richt zich doelbewust op kleine particuliere klinieken en huisartsenposten. Want die leveren in Afrika ruim de helft van alle zorg. De klinieken staan zelf aan het roer bij het doorvoeren van de verbeteringen en bedienen samen al bijna twee miljoen patiënten per maand.

Innovatieve modellen

Sinds haar oprichting in 2001, kenmerkt PharmAccess zich door het ontwikkelen van nieuwe manieren om zorg beter bereikbaar te maken. Hierbij staat een integrale, publiek-private aanpak centraal. Momenteel staat de ontwikkeling van een mobiele zorgportemonnee centraal, waardoor patiënten via hun eigen mobiele telefoon toegang krijgen tot de zorg die ze nodig hebben. M-TIBA in Kenia is hier een goed voorbeeld van: mensen kunnen geld sparen en ontvangen dat alleen aan zorg kan worden uitgegeven. Op deze manier worden al 820.000 mensen in Kenia geholpen.

PharmAccess artsen met een baby

Steun PharmAccess en andere Goede Doelen

We steunen meer dan 105 goede doelen die werken aan een groene en rechtvaardige wereld. Vindt u het belangrijk dat we dat blijven doen? Speel dan mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen!

Speel mee

Bijzondere projecten van PharmAccess

Met de reguliere, jaarlijkse bijdrage kan PharmAccess bijzondere projecten realiseren. Daarnaast ontving PharmAccess in 2016 extra financiering van de Postcode Loterij. Lees hieronder meer over een aantal van deze projecten.

Extra project 2020 - € 1,75 miljoen - i-PUSH

Droomfonds 2016 - € 9.950.000 - i-PUSH

PharmAccess campers

Benieuwd naar het werk van PharmAccess?

Naar de website