Stichting de Noordzee en de Postcode Loterij: Samen de Noordzee beschermen

Stichting De Noordzee is al meer dan 40 jaar dé organisatie die opkomt voor de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: een schone zee, met ruimte voor natuur, duurzaam voedsel en natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werkt ze aan het oplossen van de grootste milieu-uitdagingen op de Noordzee. Met de bijdrage van de loterij wil Stichting De Noordzee er onder meer voor zorgen dat alle Nederlanders het belang van een schone en gezonde Noordzee inzien zodat iedereen zijn steentje bij kan dragen aan de bescherming van dit grootste natuurgebied van Nederland.

In 2017 ontving Stichting de Noordzee een eenmalige bijdrage van de Postcode Loterij en behoort sinds 2018 tot de goede doelen die een jaarlijkse bijdrage ontvangen. Sinds de start van de samenwerking ontving de organisatie 3 miljoen euro van de loterij.

Stichting de Noordzee

Thema's
Natuurbescherming
Gesteund sinds
2018
Totaal ontvangen afgelopen 5 jaar
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 2.500.000,-

Altijd op basis van onderzoek

Stichting De Noordzee doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar afval op het strand. Met die informatie pakt ze de meest gevonden soorten afval bij de bron aan. Zoals bijvoorbeeld plastic doppen en ballonnen. Naast het afvalonderzoek op het strand leidt de stichting jaarlijks honderden vrijwilligers op die onderzoek doen naar afval op rivieroevers. Dit zorgt voor kennis over de hoeveelheid en samenstelling van het afval dat via de rivieren de Noordzee instroomt.

Op zoek naar échte oplossingen

De stichting heeft échte bescherming van onderwaternatuur als doel (dus niet alleen bescherming op papier), ze stimuleert duurzame visserij en onderzoekt hoe windparken op zee kunnen worden gebruikt voor natuurversterking. Ze pleitte met succes voor de uitbreiding van statiegeld en voor het verbieden van ballonoplatingen. Bijna de helft van de gemeentes heeft inmiddels zo’n verbod, en ballonnen zijn daardoor verdwenen uit de top vijf van meest gevonden afval op het strand!

Samen de hele Noordzeekust opruimen

Stichting De Noordzee gelooft dat bewustwording leidt tot gedragsverandering. En dat mensen willen zorgen voor de zee als ze meer ontdekken over het prachtige onderwaterleven. Dat blijkt wel uit de duizenden vrijwilligers die elke zomer meedoen aan de Beach Cleanup Tour waarbij de héle Noordzeekust wordt opgeruimd. In 2020 ontwikkelde de stichting een digitale toolkit met tips om zelf het strand op te ruimen in verband met strikte corona-maatregelen.

Humberto_Duimen.png

Help ons om Stichting De Noordzee te steunen

De Nationale Postcode Loterij steunt 105 goede doelen op het gebied van mens en natuur. Dankzij haar deelnemers kan de Postcode Loterij ook Aflatoun International blijven steunen. Wilt u net als 2,8 miljoen andere Nederlanders geven aan het goede doel, speel dan (extra) mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen.

Speel mee