Hoe zorgt Terre des Hommes voor een wereld zonder kinderuitbuiting?
Omdat Terre des Hommes kinderuitbuiting structureel wil oplossen, helpt Terre des Hommes niet alleen slachtoffers maar pakt ze het probleem bij de wortels aan. De aanpak van Terre des Hommes bestaat uit de vijf Engelse ‘p’s: prevention, provision, prosecution, promotion en partnership/participation. Oftewel: preventie, bescherming, rechtshulp en promotie van kinderrechten.
Kinderen uit arme gezinnen maken de meeste kans om uitgebuit te worden. Daarom steekt Terre des Hommes veel energie in de strijd tegen armoede. P revention noemen we dat. We zorgen dat kinderen naar school gaan om later beter werk te kunnen vinden en lichten ouders en gemeenschappen voor. We helpen gezinnen meer of andere inkomsten te vinden, om te voorkomen dat kinderen worden uitgebuit.
Kinderen die worden uitgebuit, hebben bescherming nodig. Terre des Hommes biedt ze opvang, medische zorg, therapie en onderwijs. Zo kunnen kinderen bouwen aan een betere toekomst. We werken altijd samen met de familie en gemeenschap. Zodat ons werk zoveel mogelijk effect heeft.
Kinderen zijn kwetsbaar en durven als ze worden uitgebuit vaak niet voor zichzelf op te komen. Terre des Hommes helpt ze bij het contact met de politie. Zodat de daders bestraft kunnen worden. We steunen ze met rechtshulp, en trainen de lokale politie in hoe ze met deze kinderen om moeten gaan.
Promotie van kinderrechten
Iedereen moet de rechten van kinderen respecteren. Terre des Hommes voert daarom actie vóór betere wetgeving, politieke aandacht en kinderrechten bij het publiek en de politiek. We voeren campagne, doen onderzoek en komen met bewijzen. We houden bedrijven goed in de gaten. Net als lokale en internationale bestuurders. En we helpen ze om besluiten om te zetten in daden.
Terre des Hommes werkt samen met partijen die ook strijden tegen uitbuiting van kinderen. Vaak zijn dat lokale organisaties die de omgeving van de kinderen goed kennen. We helpen ze om hun activiteiten te ontwikkelen en te verbeteren. Ook zorgen we dat kinderen op een veilige manier hun mening kunnen geven over hun situatie, wat zij nodig hebben en hoe wij ons werk doen. Zodat wat ze nú doen, ook in de toekomst blijft werken.