Het ongeluk
Voor haar ongeluk zat Fleur in 5-havo en wilde zij toegepaste psychologie gaan studeren. Maar in eén ogenblik veranderde dat. “Het was 18 februari 2019. Ik was 18 en ging op de scooter naar mijn werk. Bij het oversteken reed ik per ongeluk door rood en werd ik aangereden. Na het ongeluk brachten ze me naar het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Daar heb ik toen drie weken in coma gelegen.”
Revalideren
Nadat ze uit haar coma ontwaakte ging Fleur revalideren in het Daan Theeuwes Centrum in Woerden. Dit is een revalidatiecentrum dat zich specifiek richt op het maximaal haalbare herstel van jongeren met zeer ernstig hersenletsel. Zij krijgen daar 25 uur therapie per week. “Als ik nu op filmpjes zie hoe slecht ik eraan toe was moet ik altijd even slikken. Ik kon bijvoorbeeld niet praten en niet lopen. In het begin kon ik niet eens rechtop in mijn bed zitten. Dan viel ik zo om. Maar later ging ik van zitten naar traplopen. Ik heb daar echt alles opnieuw moeten leren. Praten dus ook,” vertelt Fleur.
Thuis
In totaal heeft Fleur anderhalf jaar gerevalideerd in het centrum. Daarna mocht ze naar huis, maar die overgang was voor haar heel moeilijk. “Ik was wel weer lekker thuis, maar het was lastig om te zien hoe mijn vrienden gewoon naar hun opleiding of hun werk gingen. En wat deed ik eigenlijk nog? Ik had destijds één keer in de week fysiotherapie, dat was alles. Ik had toen echt nog niet de zelfstandigheid om zelfstandig naar de sportschool te gaan. Ik was 20 jaar en totaal afhankelijk. Het was heel confronterend. Iedereen om mij heen deed gewoon zijn eigen ding.”
“Hersenletsel doet van alles met je maar ook met je familie, met je naasten, je vrienden. Je vriendengroep kan zich natuurlijk heel erg gaan beperken. Dat is bij mij gelukkig niet gebeurd. Daar heb ik echt heel veel geluk mee gehad. Maar hersenletsel heeft in principe invloed op alle relaties die je hebt. Op werk, school, vrienden. Gewoon op je hele leven. Het verandert alles. Echt alles.”
Erik Scherder Huis
De ‘oude’ toekomst van Fleur is dan misschien nu weg. Ze wil nog wel maximaal meedoen in de maatschappij. Die kans krijgt ze in het Erik Scherder Huis. Hier volgt ze een intensief dagprogramma dat zich richt op sociale revalidatie, samen met andere jongeren tussen de 18 en 35 jaar met niet-aangeboren hersenletsel. Het programma richt zich onder andere op studie- en jobcoaching, en helpt bij verwerking en het (her)ontwikkelen van uitvoerende functies zoals plannen, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. Maar er is ook veel aandacht voor (team)sport en sociale activiteiten. Kortom, het programma is volledig gericht op terugkeer in de maatschappij. Het hele programma duurt o een jaar.
Fleur is één van de eerste 35 jongeren die het programma in het Erik Scherder Huis volgt. “Ik heb het ontzettend naar mijn zin in het Erik Scherder Huis. Het is heel fijn om samen met lotgenoten ,van mijn eigen leeftijd, te werken aan een nieuwe toekomst. Dus ik ben erg dankbaar dat ik deze kans krijg. Want als ik deze kans niet had gekregen zou ik misschien wel in een verzorgingstehuis terecht zijn gekomen, met mensen die een heel stuk ouder zijn. Het nadeel daarvan is dat zij hun toekomst vaak al hebben gehad. Onze toekomst ligt nog voor ons, dus het is heel fijn om daar met elkaar zo gemotiveerd aan te werken. Ik studeer nu voor lifestyle coach en wil later in een sportcentrum werken. Heel anders dan wat ik eerst van plan was – maar ook erg leuk.”
HandicapNL
HandicapNL steunt mensen met een verstandelijke en/of, lichamelijke beperking en wil dat iedereen binnen deze doelgroep kan bereiken wat in het vermogen ligt. Eén van de programma's waar zij aan bijdragen is het programma van het Erik Scherder Huis. Dankzij haar deelnemers heeft de Postcode Loterij in de afgelopen vijf jaar ruim 4,6 miljoen euro gedoneerd aan HandicapNL.
Wil je meer lezen over het Erik Scherder Huis? Klik dan hier.