In 2019 kreeg Sanne een ernstig auto-ongeluk, waarna ze op de intensive care terechtkwam. Al snel was duidelijk dat ze een cervicale dwarslaesie had – de ernstigste vorm onder de dwarslaesies – vanaf haar vijfde rugwervel verlamd was en niet meer kon lopen. “Hoop op herstel is er niet, althans, niet met de huidige behandelingen en medicatie,” zegt Sanne. Zodra ze, zes weken na het ongeluk, verhuisde van de IC naar het revalidatiecentrum, belde ze Stichting Hulphond Nederland. “Ik kende Hulphond Nederland al omdat de moeder van mijn beste vriendin gastgezin was voor hulphondpups. Dat vond ik altijd zo leuk, de training van die pups.” Sanne wist maar al te goed wat de toegevoegde waarde van een hulphond zou zijn. “Ik wist dat mijn leven beter zou worden met een hulphond,” vertelt Sanne.
De ontmoeting
Toen Sanne precies een jaar na het ongeluk thuiskwam hoefde ze nog maar een paar maanden op labrador Wita te wachten. In de zomer van 2020 werd Wita gebracht. “We hebben mogelijk een geschikte hulphond, had Hulphond Nederland gezegd aan de telefoon. Ik was enorm zenuwachtig. Maar ik zag hoe knap ze was en ik was meteen helemaal blij.” Hulphond Nederland komt nu om de zes maanden langs, voor een check en voor tips. En ze helpen bij de training, die ook na de plaatsing doorgaat.
De perfecte match Het karakter van Wita matcht als geen ander met dat van Sanne. “Ik danste op de bar, ging pas naar huis als het licht aan ging,” vertelt Sanne over haar ‘lopende’ leven. Wita is een enthousiaste, drukke en blije hond, en het belangrijkste: ze is meer dan een hulpverlener. “Soms denk ik, als ik de keus had en weer zou kunnen lopen, maar dat het dan zonder haar moet, wat zou ik dan kiezen? Ik zou het echt niet weten. Wita is het beste wat me, na mijn ongeluk, is overkomen. Ze zorgt ervoor dat ik positief blijf. Ze stelt me gerust. Ze vergroot mijn wereld en geeft me vrijheid,” zegt Sanne.
Steun
Wita biedt niet alleen fysieke steun, maar haar mentale waarde is voor Sanne net zo belangrijk: “Als zij er is, durf ik het wél. Ik heb geen reden meer om bang te zijn of om dingen niet te doen.” Dat Wita óók helpt in praktisch opzicht, voelt voor Sanne dan ook haast als een bijkomstigheid. Want speels als ze is, Wita weet heel goed wanneer ze aan het “werk” moet. Ze houdt haar baas voortdurend in de gaten en helpt zodra het nodig is. “Door Wita heb ik geen extra hulp nodig.” Hierdoor kan Sanne haar dagen zo inrichten als ze wil, kan ze naar vriendinnen, naar concerten, naar buiten. Als ik iets laat vallen, dan pakt ze het gewoon. Ze helpt me naar bed, ze doet de koelkastdeur dicht. Het is een geoliede machine.”
Stichting SAN
Overdag is Sanne druk met de San Foundation. “Ik wilde het oplossen, dwarslaesies. Maar ik kan het natuurlijk helemaal niet oplossen. Maar met mijn stichting kan ik wel mijn steentje bijdragen.” In haar woonkamer maakt ze sleutelhangers, tassen en truien die ze online verkoopt.De opbrengst gaat naar wereldwijd dwarslaesie-onderzoek.
Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ontving Hulphond Nederland in de afgelopen vijf jaar 1,9 miljoen euro.
Meer lezen Wil je meer lezen over Stichting Hulphond Nederland? Klik dan hier.