Iedereen wil gewoon mee kunnen doen

In de advertentie in de zaterdagbijlage van 23 maart in NRC Handelsblad is onbedoeld een foto gebruikt van Lauren, die onlangs is overleden. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) had hier zorgvuldiger in kunnen zijn. Wij betreuren deze gang van zaken en bieden Lauren’s familie en naasten hiervoor onze excuses aan. De tekst en foto die u op deze webpagina ziet zijn aangepast en betreffen een ander persoon. 

Lieke ervaart de wereld anders dan anderen. Als je autisme hebt kunnen kleine veranderingen je uit evenwicht brengen. De Nederlandse Vereniging voor Autisme staat voor de circa 200.000 Nederlanders met autisme. Zij willen gewoon meedoen en dezelfde kansen krijgen als iedereen. Dat vraagt om meer begrip en inclusiviteit. Op de werkvloer, in het onderwijs, in het dagelijks leven.

Nog veel onbegrip 

Er bestaat niet één vorm van autisme. Het een verzamelnaam voor een spectrum aan gedragskenmerken. Zoals moeite hebben met gesprekken voeren, gezichtsuitdrukkingen niet goed begrijpen of een sterke behoefte hebben aan structuur en routine. Dit kan leiden tot onbegrip en problemen in het dagelijks leven. Sommigen mensen met autisme functioneren goed in de maatschappij, terwijl anderen echt ondersteuning nodig hebben.

 

Hun stem wordt gehoord

De NVA geeft mensen met autisme een stem en zorgt dat ze gehoord worden. Vanuit het perspectief van mensen met autisme werkt de NVA aan een maatschappij waarin ook zij optimaal geïntegreerd, geaccepteerd en zelfredzaam zijn. De vereniging telt zo’n 15.000 leden en ruim 300 vrijwilligers. Zij bemannen de meer dan veertig Autisme Info Centra in Nederland en verzorgen onder meer regionale (lotgenoten)contacten, informatiedagen en activiteiten.

 

Samen het verschil maken

Dankzij onze deelnemers kunnen we dit jaar 176 goede doelen blij maken met een bijdrage. Samen met hen werken we aan een rechtvaardige, groene en gezonde wereld voor iedereen. De Nederlandse Vereniging voor Autisme ontving de afgelopen vijf jaar € 1,2 miljoen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al € 8 miljard aan goede doelen kunnen schenken.