Hivos en Human Rights Watch

Bescherming van homo’s en transseksuelen in Oostelijk en Zuidelijk Afrika

Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transseksuelen (LHBT) horen in Oostelijk en Zuidelijk Afrika tot de meest vervolgde mensen ter wereld. In dit deel van Afrika staan de rechten van LHBT's ernstig onder druk. In verschillenden landen – zoals bijvoorbeeld Oeganda – gelden strenge wetten die LHBT's vogelvrij verklaren. Het extra project van de Postcode Loterij is zeer belangrijk geweest om de LHBT-beweging in de regio te wapenen tegen de heersende haat en dreigende wetgeving in de regio.

In 2012 kregen Hivos en Human Rights Watch een bedrag van € 2.645.000,- om de LHBT-gemeenschap bescherming te bieden. In 14 landen in Oostelijk en Zuidelijk Afrika ontvingen activisten en hun organisaties steun bij hun strijd voor gelijke rechten. Het Hivos-programma combineert capaciteitsopbouw met financiële steun voor de activisten en hun organisaties. Zo werden er trainingen georganiseerd om LHBT-organisaties te professionaliseren en was er psychosociale begeleiding. Een deel van de steun werd aangewend voor publiekscampagnes, juridische ondersteuning en online en offline veiligheidsmaatregelen in het geval van nood. In Nederland werd met de campagne ‘Wanted for Love’ aandacht gevraagd voor de discriminatie en vervolging van seksuele minderheden in Afrika.

2012 - Bescherming van homo’s en transseksuelen in Oostelijk en Zuidelijk Afrika

Project
LHBT-organisaties trainen in professionalisering en psychosociale begeleiding. Daarnaast steunen van publiekscampagnes, juridische ondersteuning en online en offline veiligheidsmaatregelen.
Bijzonder project in
2012
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 2.650.000