Dokters van de Wereld

De Zorgbuzz

Voor veel vluchtelingen en migranten zonder geldige verblijfspapieren (ongedocumenteerden) is het krijgen van noodzakelijke gezondheidszorg een probleem. Zij vinden niet hun weg naar huisarts of ziekenhuis en kunnen ook geen ziektekostenverzekering afsluiten. Deze groep mensen heeft echter wel recht op 'medisch noodzakelijke' zorg, hulp bij acute en ernstige klachten. Alleen is er gebrek aan kennis bij zowel zorgverleners als ongedocumenteerden over de rechten en plichten en de werking van het gezondheidssysteem in Nederland voor mensen zonder verblijfspapieren.

Dokters van de Wereld wil ervoor zorgen dat goede zorg voor kwetsbare ongedocumenteerden in Nederland beter toegankelijk wordt. Met de extra bijdrage van de Postcode Loterij kan Dokters van de Wereld een goede stap in deze richting zetten. Er worden twee nieuwe mobiele zorgbussen aangeschaft, die worden bemand door medische vrijwilligers. Dokters van de Wereld kan hier ten minste 18.000 ongedocumenteerden met voorlichting mee bereiken en  9.000 medische consulten verrichten. De medische vrijwilligers zullen naast het geven van voorlichting en consulten ook begeleiding naar de reguliere zorg bieden. Want medische zorg mag geen privilege zijn, medische zorg is een mensenrecht.

De Zorgbuzz

Project
Dokters van de Wereld wil ervoor zorgen dat goede zorg voor kwetsbare ongedocumenteerden in Nederland beter toegankelijk wordt.
Bijzonder project in
2015
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 1.020.000