Aidsfonds

Doorbraak in aidsbestrijding: de laatste slag

Bijna één op de drie mensen in het Afrikaanse Swaziland heeft hiv. De hele samenleving lijdt onder de gevolgen hiervan. Al eerder ging, met de steun van de Postcode Loterij, het MaxART droomproject in Swaziland van start. Het grootschalig testen en behandelen van mensen met hiv bleek zeer succesvol. Voorheen kregen  mensen met hiv pas medicijnen wanneer hun gezondheid achteruit ging. Maar als zij metéén beginnen met medicijnen, dus voor ze klachten hebben, verkleinen ze de kans op overdracht van het virus met 96%. Behandeling van mensen met hiv werkt dus ook als preventie!

Het tweede deel van dit MaxART project is in september 2014 van start gegaan in de Hhohho-regio, een gebied in Swaziland met bijna 300.000 inwoners. Wat Aidsfonds hier doet; Mensen die na een hiv-test geïnfecteerd blijken, krijgen meteen medicatie. Ongeacht of ze klachten hebben en/of hun afweersysteem is verminderd. Het is voor het eerst dat deze methode, waarvan het effect tot nu toe alleen wetenschappelijk is aangetoond, op zo'n grote schaal in de praktijk wordt toegepast.

Vanwege het succes van het project heeft de regering van Swaziland in 2016 de methode van testen en meteen behandelen ook ingevoerd in de rest van Swaziland.

Halvering nieuwe hiv-infecties

Het aantal nieuwe hiv-infecties in Swaziland is sinds de start van het Aidsfonds-project in 2011 bijna gehalveerd. Het aantal mensen op hiv-behandeling met een onderdrukt virus is bovendien verdubbeld. Dit is hét bewijs dat het uitbreiden van behandeling van hiv leidt tot minder hiv-infecties!

Doorbraak in aidsbestrijding: de laatste slag

Project
Onderzoeken of het mogelijk is om de verspreiding van hiv in Swaziland voorgoed te stoppen.
Bijzonder project in
2015
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 1.990.000