Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN)

Grijs, groen en gelukkig

Nederland telt ruim 2,9 miljoen ouderen, waarvan meer dan 700.000 ouder is dan 80 jaar. Van de ouderen in zorgcentra komt 10 tot 20% nooit tot slechts één keer per maand buiten, terwijl bekend is dat natuurbeleving, beweging en buitenlucht een bewezen positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van ouderen.

Door de extra bijdrage van de Postcode Loterij zal IVN een project starten waarmee zij ervoor zorgen dat natuurbeleving een vast onderdeel wordt in het aanbod van zorgcentra. Het project ‘Grijs, Groen & Gelukkig’ vergroot het welzijn van ouderen in en rond zorgcentra door hen - met behulp van betrokken professionals, vrijwilligers en omwonenden - te laten genieten van een groene omgeving, natuurbeleving, beweging en frisse lucht. Zorgcentra worden groene oases in de wijk, trekpleisters voor de gemeenschap waar iedereen bij wil horen. Er komt een landelijke beweging op gang waarin het normaal en leuk is om samen met ouderen regelmatig de natuur in te gaan. De ouderen krijgen de aandacht en frisse lucht die ze nodig hebben, en hun begeleiders krijgen verhalen en wijsheden mee die zij de rest van hun leven bij zich dragen en kunnen doorgeven aan hun eigen kinderen.

Het is de bedoeling dat na afloop van dit project ruim 10.000 ouderen in 100 zorgcentra kunnen genieten van de gunstige effecten van groen, en dat vergroening in de ouderenzorg ook door andere zorgcentra in Nederland wordt opgepakt.

2015 - Grijs, groen en gelukkig

Project
Het project ‘Grijs, Groen & Gelukkig’ vergroot het welzijn van ouderen in en rond zorgcentra door hen te laten genieten van een groene omgeving, natuurbeleving, beweging en frisse lucht.
Bijzonder project in
2015
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 1.970.000