Sea Shepherd
Stop de stroperij in de Zuidelijke Oceaan
Sea Shepherd
Stop de stroperij in de Zuidelijke Oceaan
Het is de missie van Sea Shepherd om de diersoorten en ecosystemen in onze oceanen te beschermen en te behouden.
De droom van Sea Shepherd was in 2015 om de stroperij in de Zuidelijke Oceaan te beëindigen. Sea Shepherd ontving 7,5 miljoen euro voor dit Droomfondsproject. Ook de Zweedse en Engelse Postcode Loterijen droegen bij, waarmee Sea Shepherd in totaal een bijdrage ontving van 8,3 miljoen euro.
Achtergrond
Illegale visserij en overbevissing vormen een grote bedreiging voor de gezondheid van onze oceanen. De wereldwijde vispopulaties in onze oceanen kampen met ernstige achteruitgang. De noodzaak om overbevissing en illegale visserij te beëindigen is daarom urgent.
Sea Shepherd heeft de afgelopen jaren bewezen dat haar aanwezigheid een gunstig effect heeft op het tegengaan van illegale jacht en visserij.
Zo bevestigde het Internationale Hof van Justitie in 2014 dat de Japanse walvisvangst illegaal is. Sea Shepherd leverde hiervoor essentieel bewijs.
Aanpak
Sea Shepherd treedt op als waakhond, zodat illegale en ongereguleerde vissers worden afgeschrikt of geïdentificeerd en bewijs van hun illegale handelingen wordt verzameld. De organisatie werkt bij de patrouilles en het verzamelen van bewijs samen met internationale organisaties en regeringen. Sea Shepherd werkte al samen met onder andere Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Duitsland, Frankrijk, Gabon, Guatemala, Hong Kong, Honduras, Italië, Kaapverdië, Mexico, Sao Tomé en Principe en Senegal.
Om haar werk goed te doen heeft Sea Shepherd een schip nodig dat sterk en snel genoeg is voor zware omstandigheden zoals in de Zuidelijke Oceaan (het zeegebied rond de Zuidpool). Tevens moeten zij met het schip effectief kunnen patrouilleren en – indien nodig – stropers kunnen achtervolgen. De bijdrage van de loterij maakte de aanschaf van een nieuw schip mogelijk.
De wens van Sea Shepherd was een schip dat is uitgerust met een innovatief en experimenteel hybride, energiezuinig motorsysteem. Deze technologie is met succes toegepast in havensleepboten, maar nog niet bij langeafstandschepen. Wanneer deze toepassing ook succesvol is op een patrouilleschip, wordt het gebruik van hybride aandrijfsystemen bij andere schepen gestimuleerd. Dit geeft een belangrijke impuls aan het verminderen van de brandstofverbruik en daarmee beperkt het de CO2-uitstoot van de scheepvaartindustrie.
Stand van zaken
Na de toekenning van het Droomfonds heeft Sea Shepherd een goede partij gevonden voor de bouw van het schip. In september 2016 is het schip officieel opgeleverd. Het is voorzien van de modernste technologie en kan onder extreme weersomstandigheden varen. Het schip kan hoge snelheden bereiken en is dankzij het hybride aandrijvingssysteem zuiniger dan andere soortgelijke schepen.
In oktober 2016 is het schip vertrokken naar de Sea Shepherd-basis in Perth, Australië. Vanuit die basis is het schip uitgevaren naar Antarctica, waar walvisvangst plaatsvindt door Japanse walvisvaarders Sea Shepherd is er tijdens deze campagne in geslaagd om de jacht op de walvissen te vertragen en de Japanse walvisvaarders enorm op kosten te jagen. Dit heeft uiteindelijk helaas geen effect gehad op het aantal walvissen dat gevangen is. Doordat de Japanse overheid militaire middelen inzet, zijn zij in staat om Sea Shepherd vroegtijdig te lokaliseren. Hierdoor zijn de walvisjagers de Ocean Warrior altijd een stap voor. Daarnaast scherpte Japan in 2017 zijn anti-terrorismewetten aan. Deze wetten kunnen ook toegepast worden om Sea Shepherd aan te pakken. Daardoor is het een te groot risico geworden voor de Sea Shepherdbemanning om in de Zuidelijke Oceaan te blijven opereren. Medio 2017 heeft Sea Shepherd in dat licht besloten niet meer uit te varen tegen Japanse walvisvaarders.
Sea Shepherd heeft beperkte middelen en omdat het nu praktisch onmogelijk is om de Japanse walvisvaarders daadwerkelijk te stoppen is er voor gekozen de Ocean Warrior in te zetten waar een grotere impact kan worden behaald. De Ocean Warrior wordt ingezet voor de bescherming van de oceanen en zeeën en voert in het najaar van 2017 actie in Oost-Timor.
- Project
- Nieuw patrouilleschip Ocean Warrior.
- Bijzonder project in
- 2015
- Steun voor dit project
- € 7.500.000