Terre des Hommes

Sweetie 2.0: Webcamseks met kinderen de wereld uit

Steeds meer pedoseksuelen zijn op zoek naar webcamseks met kinderen. Zo’n 750.000 mannen zijn op elk moment van de dag in ruim 40.000 ‘public chatrooms’ actief. Door de groei van het internet neemt dit fenomeen toe. Alleen al in de Filippijnen zijn naar schatting van de lokale politie tienduizenden kinderen slachtoffer. Ook in andere landen in Zuidoost-Azië signaleert Terre des Hommes een groeiende vraag naar online seksshows met kinderen.

Met de extra schenking van de Postcode Loterij kan Terre des Hommes een softwaresysteem ontwikkelen om webcamseks met kinderen te bestrijden. Het doel is potentiële daders middels een geautomatiseerd systeem af te schrikken, voordat kinderen daadwerkelijk worden misbruikt. Het is voor mannen nu namelijk erg eenvoudig om kinderen te benaderen op het internet en zij wanen zich daarbij ongezien. Om dit te voorkomen moeten potentiële daders het idee krijgen dat ze op heterdaad kunnen worden betrapt. Ook moet de pakkans zoveel mogelijk worden vergroot. Dit vraagt om een effectief systeem dat op grote schaal kan opereren, identificeren en afschrikken met een confronterende waarschuwing.

Er wordt een technologische methode ontwikkeld om duizenden chatrooms tegelijk te monitoren. Verschillende nationale en internationale specialisten ontwikkelen deze functionaliteit. Ook vindt er afstemming plaats met opsporingsautoriteiten en wordt rekening gehouden met de juridische kaders van verschillende landen. Niet ieder land heeft dezelfde regels omtrent opsporing en vervolging van strafbare handelingen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de impact van de software is ook een onderdeel van het project. De Universiteit van Tilburg onderzoekt of de afschrikking van pedoseksuelen in de praktijk daadwerkelijk impact heeft. Nadat de werking is aangetoond wordt het systeem nationaal en internationaal ter beschikking gesteld aan opsporingsinstanties.

2015 - Sweetie 2.0: Webcamseks met kinderen de wereld uit

Project
Potentiële daders middels een geautomatiseerd systeem afschrikken, voordat kinderen daadwerkelijk worden misbruikt.
Bijzonder project in
2015
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 3.860.000