Mama Cash

Women Power Fashion

In de kledingindustrie in Zuidoost-Azië hebben vrouwen een zeer ondergeschikte positie. Meisjes krijgen geen toegang tot onderwijs en training, waardoor hun kansen op een goede baan op latere leeftijd slecht zijn. Ruim 80% van de werknemers in de kledingindustrie in Zuidoost-Azië is vrouw. Deze vrouwen werken vaak 80 uur per week, verdienen te weinig om van te leven, krijgen geen kans zich te verenigen in bijvoorbeeld vakbonden en worden geconfronteerd met geweld en (seksuele) intimidatie. Deze vrouwen krijgen over het algemeen alleen het werk van het laagste niveau met bijhorend laag salaris, grote onveiligheid en de minste bescherming.

Met de extra bijdrage van de Postcode Loterij voor het project ‘Women Power Fashion’ zorgen Mama Cash en de Schone Kleren Campagne ervoor dat vrouwen in Bangladesh, India, Pakistan en Sri Lanka individueel en gezamenlijk effectief kunnen opkomen voor hun recht op een veilige en eerlijke werkomgeving in de kledingindustrie. Vrouwelijke werknemers krijgen onder andere veiligheidstoolkits en taalcursussen Engels. Daarnaast wordt hen een ruim aanbod aan trainingen en opleidingen geboden op het gebied van informatietechnologie, rechtssystemen en werknemersrechten, onderhandelen en het opzetten van vakbonden.

Met behulp van 11 lokale partners bereiken Mama Cash en de Schone Kleren Campagne in dit project ten minste 2.500 vrouwelijke werknemers en ruim 600 vertegenwoordigers en activisten die opkomen voor de rechten van vrouwen. Tegelijkertijd worden overheden en het kleding kopend publiek met dit project bewust gemaakt van de nog altijd zeer slechte werkomstandigheden in de kledingindustrie, om draagvlak te creëren voor regelgeving en afspraken die moeten leiden tot een grote verbetering in de omstandigheden voor de vrouwen die in deze industrie werkzaam zijn.  In dit kader openden Mama Cash en de Schone Kleren Campagne in mei 2016 een heuse sweatshop in de Kalverstraat in Amsterdam. Verborgen achter de hippe pop-up store The Mad Rush, vertelden ze hier het ware verhaal achter kleding. Het Nederlandse publiek kon zelf ervaren hoe de laaggeprijsde kleding die in diezelfde winkelstraat te koop is, wordt gemaakt.

Project
Meisjes en vrouwen voorzien van veiligheidskits, taalcursussen en trainingen en opleidingen op het gebied van informatietechnologie, rechtssystemen en werknemersrechten, onderhandelen en het opzetten van vakbonden.
Bijzonder project in
2015
Steun voor dit project
€ 1.510.000
Extra projecten