Dance4Life en de Postcode Loterij werken samen met jongeren aan een wereld waar onveilige seks nooit meer het grootste gezondheidsrisico voor hen is

Dance4Life heeft een grote droom: kennis, kracht en keuzevrijheid voor alle jongeren

Wat als we je vertellen dat onveilige seks en seksueel geweld de snelstgroeiende gezondheidsrisico’s voor jongeren wereldwijd vormen? En wat als we daaraan toevoegen dat we dit even simpel als effectief doorbreken door… samen te dansen?

Dance4Life brengt jongeren in beweging. In de breedste zin van het woord.
Met muziek, dans en persoonlijke verhalen inspireren door Dance4Life getrainde jongeren – Champions4Life - leeftijdsgenoten op scholen om deel te nemen aan het programma. Vanuit hun eigen interesses en omgeving ontwikkelen ze zelfbewustzijn en zelfvertrouwen.

Sinds 2004 beweegt Dance4Life hemel en aarde om jongeren zeggenschap over hun seksleven te geven, waar kennis, cultuur, opleiding en opvoeding het laten afweten. We stellen ze in staat zelf te denken en grenzen aan te geven. We leren ze ‘nee’ te zeggen en te respecteren, condooms te gebruiken en zwangerschap uit te stellen. Sinds 2021 zijn Rutgers en Dance4Life gefuseerd. Zij opereren beiden onder hun eigen naam. Dance4Life wordt sinds 2008 door de Postcode Loterij gesteund. Sinds de start van de samenwerking heeft Dance4Life van de loterij 8,5 miljoen euro ontvangen voor haar activiteiten.

Dance4Life

Thema's
Ontwikkelings-samenwerking
Gesteund sinds
2008
Totaal ontvangen afgelopen 5 jaar
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 2.500.000,-

Hoe werkt Dance4Life?

Voor en door jongeren

Tijdens de pubertijd praat je liever met leeftijdsgenoten over seks, dan met volwassenen zoals ouders of leraren. Want wie wil er nou met een volwassene over seks praten? Daarom traint Dance4Life samen met lokale partners juist jongeren - Champions4Life – om grote groepen leeftijdsgenoten te begeleiden in het interactieve Dance4Life programma. Zij werken met grote groepen jongeren aan hun kennis, kracht en keuzevrijheid door vanuit hun eigen belevingswereld van muziek en dans het lesprogramma van Dance4Life te doorlopen. Dat maakt Dance4Life het eerste en enige dansende goede doel in de wereld. En we zullen samen blijven dansen tot hiv, ongeplande zwangerschappen en seksueel geweld de wereld uit zijn.

Het Dance4Life Empowerment Model

Dance4Life heeft een vernieuwend model om jongeren in hun kracht te zetten. Zodat ze zelf kunnen en durven kiezen voor veilige seks en gelijkwaardige, gezonde contacten aangaan.

Lange termijn doel

Het Dance4Life empowerment model heeft als ultieme doel om hiv, ongeplande zwangerschappen en seksueel geweld, de drie grootste (gezondheidsbedreigingen onder jongeren in de wereld, terug te dringen.

Uitkomst

Dat kan alleen door gedragsverandering. Als een cruciale groep jongeren bewust gaat kiezen voor gezond en veilig seksueel gedrag veranderen ze sociale standaarden en worden heersende taboes eindelijk doorbroken.

Tussenstap

Alle gedragsverandering begint bij wilskracht. Jongeren die aan het dance4life empowerment programma deelnemen hebben de intentie om te veranderen en verantwoordelijkheid te nemen over hun (seks)leven. Ze leren zelfvertrouwen op te bouwen, te denken vanuit sekse gelijkheid en durven sociale normen te bekritiseren.

Voorwaarden

Het empowerment programma is intensief en strak gestructureerd, maar informeel in omgang en in voor jongeren vertrouwde setting. Vanuit hun eigen belevingswereld van muziek, dans en jeugdcultuur leveren de champions4Life een mix van bewijsvoering, kennis en praktische vaardigheden.

Groei en Impact: Dance4Life als social franchise

In 2030 willen we meer dan 5 miljoen jongeren in staat gesteld hebben om een gezond seksleven te leiden en vertrouwen te hebben in hun toekomst. Dat kunnen we niet alleen. Dance4Life is een social franchise waarbij onafhankelijke lokale NGO’s eigenaar worden van het programma. Ons huidige netwerk bestaat uit 17 internationale NGOs. Dat moeten er 60 zijn in 2030.

Amsterdam is de thuishaven van het Dance4Life kernteam dat werkt aan onderzoek, doorontwikkeling van het programma en het bereiken van de doelstellingen. Partners ontvangen het uitgebreide lesmateriaal, voorbeeld cases, tools, templates en support zodat zij al hun energie kunnen steken in de impact van het gelokaliseerde programma. Zij passen het Dance4Life model aan naar de belevingswereld van jongeren ter plekke. Vaak integreren ze het in hun bestaande programma.

Partners kunnen op Senior partners rekenen voor advies, kwaliteitsbewaking en optimalisatie.

Nauw verbonden in de waarden en positieve kracht die we delen, groeit ons netwerk vanuit gedeelde verantwoordelijkheid. Ieders mening telt. We werken samen, leren samen, helpen elkaar.

Empowerment is dance4life. Zoals we in de kracht geloven van al die prachtige jongeren die alles kunnen bereiken wat ze willen, doen we dat ook in elkaar. Partners zorgen zelf voor het uitrollen van hun lokale programma’s, co-investeren in het lesmateriaal en verbinden zich aan Dance4Life door middel van een een symbolische jaarlijkse licentie bijdrage. Zo herschrijven we het donatie-gedreven goede doelendomein en plaatsen we lokale NGO’s recht in het hart van de transformatie.

Jongerenmerk in Nederland. Het kernteam in Amsterdam heeft er afgelopen jaren voor gezorgd dat dance4life als jongerenmerk niet meer weg te denken is. Vertegenwoordigd door ambassadeurs als Cato van Ee en Hardwell, te vinden op alle grote events en met merchandise door vooraanstaande Nederlandse ontwerpers, is Dance4Life een ander goed doel dan anderen. Schools4Life, de bekende landelijke scholenactie van Dance4Life vindt sinds 2004 plaats en komen sindsdien duizenden Nederlandse jongeren in actie voor leeftijdsgenoten elders ter wereld. Door onze activiteiten in Nederland bevinden we ons in het hart van onze doelgroep en verbinden we Nederlandse jongeren met leeftijdsgenoten over de hele wereld. Dansen met ze. Tot de dag dat elke jongere de kans heeft op een gezonde toekomst.

dance4life-bijeenkomst.jpg

Bijzondere projecten van Dance4Life

Naast de reguliere, jaarlijkse bijdrage heeft dance4life ook extra schenkingen voor bijzondere projecten ontvangen van de Postcode Loterij. Zie hieronder meer informatie over de projecten die hierdoor mogelijk zijn gemaakt. 

Extra project 2015 - € 1.180.000 - Save the date

692bdf4e-ec31-439f-9681-0c0ad356b995_image4551472580611219684.png

Speel mee en steun Goede Doelen

Mede dankzij onze deelnemers steunen we 148 goede doelen die werken aan een groene, rechtvaardige en gezonde wereld. Dit werk zetten we graag voort en hiervoor hebben we uw hulp nodig. Speel daarom mee met de Postcode Loterij en maak kans op prachtige prijzen!

SPEEL MEE

dance4life_beniewd.jpg

Benieuwd naar het werk van Dance4Life?

Naar de website