Aidsfonds

Doorbraak in aidsbestrijding

De droom van Aidsfonds is om aids voorgoed de wereld uit te bannen. Met dit Droomfondsproject in Swaziland wilde Aidsfonds een doorbraak realiseren in het voorkomen van hiv-infecties. Wetenschappelijke modellen tonen namelijk aan dat vroegtijdige behandeling met hiv-remmers niet alleen een positief effect heeft op de gezondheid van mensen met hiv, maar ook nieuwe hiv-infecties kan voorkomen. Daarmee kan verspreiding gestopt worden.

In Swaziland bewijst Aidsfonds deze methode op grote schaal in de praktijk. Aidsfonds ontving in 2011 8,8 miljoen euro voor dit droomproject. In 2015 heeft de organisatie een extra bijdrage van 1.990.000 euro gekregen van de Postcode Loterij voor de volgende fase van het project.

Aanpak

In Swaziland wonen iets meer dan 1 miljoen mensen. 31% van de volwassenen heeft hiv. Tot 2011 werden mensen pas getest en behandeld als ze door verminderde weerstand ziek werden. Door iedereen in Swaziland uit voorzorg te testen en wanneer nodig meteen te behandelen, wil Aidsfonds het bewijs in handen krijgen dat hiv-behandeling er ook in de praktijk voor zorgt dat het virus zich niet verder verspreidt.

In de eerste fase van het project (2011-2014) is hiv bespreekbaar gemaakt in de dorpsgemeenschappen. Mensen zijn bewust gemaakt van het belang van testen op en behandelen van hiv. Circa 500.000 mensen zijn hiermee bereikt. De klinieken zijn voorzien van materiaal en medicatie en medisch personeel is getraind.

Ook heeft het project ertoe geleid dat de leeftijd waarop jongeren zonder toestemming van hun ouders een hiv-test mogen doen is verlaagd van 16 naar 12 jaar.

Bovendien is de betrokkenheid van de overheid van Swaziland – een belangrijke partner voor het succesvol uitrollen van het project – groot. Zo zijn de belemmeringen voor mensen om zich te laten testen en indien nodig behandelen, weggenomen. Met als resultaat dat het aantal mensen dat zich jaarlijks laat testen meer dan verdubbeld is tot 285.000 en dat 90% van de mensen met hiv behandeling krijgt.

Deelnemers bedankt!

 

Aidsfonds kreeg van de Nationale Postcode Loterij een extra bedrag voor fase 2 van het project.

2011- Aidsfonds: Doorbraak in aidsbestrijding

Project
Een doorbraak realiseren in het voorkomen van hiv-infecties.
Bijzonder project in
2011
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 8,8 miljoen