Natuurmonumenten

Marker Wadden

Soms komen dromen uit. Neem Marker Wadden, een uniek natuurparadijs in het Markermeer dat tot voor kort alleen op de tekentafel bestond. Natuurmonumenten wilde hier een groot natuurgebied creëren om de natuur van het Markermeer een flinke impuls te geven. Een nieuwe groep eilanden voor vogels, vissen én mensen.

Natuurmonumenten ontving in 2012 15 miljoen euro voor dit droomproject. In 2017 volgde een extra bijdrage van € 7,7 miljoen van de Postcode Loterij voor verdere uitbreiding van het natuurgebied. Dag en nacht werd er aan het project gewerkt. Op 8 september 2018 was het zover: het eerste en grootste eiland van Marker Wadden is op die dag officieel geopend voor publiek.

De publieksopening was een mijlpaal voor dit natuurontwikkelingsproject. Vanaf dat moment konden bezoekers van het 250 hectare grote hoofdeiland heerlijk wandelen, uitwaaien op nieuwe stranden en vogels kijken. Heel veel vogels, want die hebben Marker Wadden al massaal ontdekt. In september 2018 werden meer dan 17.000 vogels geteld! Ook de plantengroei komt op veel plekken al op gang.

In 2018 zijn het tweede, derde, vierde en vijfde eiland aangelegd. In 2020 zullen hier alle werkzaamheden klaar zijn en zijn ook deze eilanden paradijsjes voor vogels en vissen. Alleen het eerste eiland is via de natuurhaven toegankelijk voor publiek. Hier zijn in 2018 wandel- en vlonderpaden en verschillende vogelkijkhutten aangelegd. In 2019 worden bij de natuurhaven een strandpaviljoen, onderzoeksstation, beheerschuur en enkele andere faciliteiten gebouwd.

Achtergrond

Hoofddoel van Marker Wadden is natuurherstel van het Markermeer. In het Markermeer zweeft een enorme hoeveelheid slib. Deze modderlaag verstikt al het leven op de bodem. De oevers van het meer zijn te hard en te steil. Deze bestaan uit dijken met basaltblokken in plaats van strand en rietvelden en het water is te diep voor waterplanten. De vis -en vogelstand is hierdoor sterk achteruitgegaan.

Met Marker Wadden heeft Natuurmonumenten een visie ontwikkeld die het Markermeer weer een gezonde toekomst biedt. Belangrijke onderdelen van het project zijn de aanpak van het slib en de ontwikkeling van een groot ondiep gebied met eilanden en wetlands bij de Houtribdijk.

Het herstellen van de visstand is een belangrijke doelstelling van het project. Dat is niet alleen van belang voor de vogels, maar ook voor de beroeps- en sportvissers. Daarnaast profiteren de watersporters en recreanten van de Marker Wadden en biedt het de waterbouwers en universiteiten veel ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe kennis en technieken.

Voor de Marker Wadden is in totaal 78 miljoen euro nodig.

Aanpak

Natuurmonumenten heeft samen met de baggerindustrie een vernieuwende aanpak uitgedacht die zorgt voor een forse kwaliteitsverbetering van het Markermeer. De kern van de innovatieve oplossing is dat het slib uit het meer de bouwsteen is voor de aanleg van het natuurgebied. Dit betekent veel lagere kosten omdat er geen bouwmateriaal naar het gebied vervoerd hoeft te worden. Deze aanpak is op deze schaal nog niet eerder toegepast in de wereld en is dus een echte innovatie.

Stand van zaken

Met de eerste bijdrage van 15 miljoen euro kon gestart worden met de aanleg van het eerste eiland. Samen met Rijkswaterstaat en uitvoerder Boskalis, ging Natuurmonumenten in voorjaar 2016 voortvarend van start. Dag en nacht werd gewerkt. In mei 2016 kwam het eerste land al boven water. In september konden mensen al een kijkje nemen. In 2018 kwam de natuurhaven bij het eerste eiland gereed. Daarmee is dit eiland ook toegankelijk voor publiek. Meer weten of eens varen naar Marker Wadden? Kijk dan op www.markerwadden.nl

2012 - Natuurmonumenten: Marker Wadden

Project
Natuurmonumenten droomt van de realisatie van een groot natuurgebied van 10.000 hectare, de Marker Wadden in het Markermeer.
Bijzonder project in
2012
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 22.770.000