War Child

Can’t Wait to Learn - Onderwijs op tablets voor kinderen in conflictgebieden

Meer dan 32 miljoen kinderen uit conflictgebieden kunnen niet naar school. Daarom ontwikkelde War Child samen met (inter)nationale projectpartners een innovatieve onderwijsinterventie: Can’t Wait to Learn. Dankzij een bijdrage van 8,4 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij, kan War Child sinds 2016 het project opzetten en uitbreiden in Soedan, Oeganda en Libanon.

Achtergrond

Alle kinderen hebben recht op onderwijs. Het geeft kinderen hoop, structuur en concrete kansen op een betere toekomst. Maar scholen bouwen en leraren opleiden kost tijd en geld. In de tussentijd valt een hele generatie kinderen die dolgraag wil leren, buiten de boot.

Via Can’t Wait to Learn kunnen kinderen dankzij educatieve spellen op tablets toch snel, flexibel en innovatief onderwijs volgen, ook in omstandigheden met beperkte middelen en infrastructuur. Al ruim twintigduizend kinderen uit conflictgebieden die in Jordanië, Libanon, Soedan, Tsjaad, Oeganda en Bangladesh zijn opgevangen, kunnen dankzij dit project leren lezen en rekenen.

Aanpak

Om ervoor te zorgen dat de kinderen zoveel mogelijk leren van de educatieve spellen, is het belangrijk dat zij zich kunnen herkennen in de spellen. Daarom werkt War Child samen met lokale illustratoren die aan de hand van verhalen, tekeningen en inbreng van kinderen een passende digitale leeromgeving ontwerpen. Zo worden de kinderen tijdens het spelen ondergedompeld in een leeromgeving die hun eigen omgeving weerspiegelt. Onderzoek heeft bewezen dat ze daardoor meer gemotiveerd zijn en beter kunnen leren.

Afgestemd op officiële onderwijscurricula

De op maat gemaakte spellen bevatten ingebouwde instructies, praktische oefeningen en een leermanagementsysteem dat de voortgang van kinderen bijhoudt. De leerdoelen zijn afgestemd op officiële onderwijscurricula en goedgekeurd door nationale ministeries. Hierdoor kan War Child waar ook ter wereld kinderen kwaliteitsonderwijs bieden en kunnen kinderen doorstromen naar het reguliere onderwijs zodra zij via Can’t Wait to Learn het passende niveau hebben bereikt en regulier onderwijs (weer) mogelijk is.

Stand van zaken

Wat begon als e-Learning Soedan, een kleinschalig testproject, geeft ondertussen kinderen in zes landen toegang tot lees- en rekenonderwijs in de officiële onderwijstaal van het land waar ze zich bevinden. War Child breidt het project de komende jaren verder uit om zo nóg meer kinderen te bereiken. Naast spellen in het Arabisch, Engels en Frans, wordt onderzoek gedaan naar een wereldwijd inzetbaar spel. Daarnaast wordt de effectiviteit van Can’t Wait to Learn en het effect op de ontwikkeling van kinderen continue gemeten. Al deze bevindingen worden meegenomen in het opschalen van het project.

In alle landen zijn belangrijke samenwerkingsverbanden aangegaan met lokale organisaties en internationale hulporganisaties. Zij zijn essentiële partners om de lesmethode de komende jaren mee te ontwikkelen, te testen, te implementeren en op te schalen.

De COVID-19 pandemie heeft het onderwijs in de wereld danig verstoord, en helemaal voor kwetsbare kinderen. War Child heeft dan ook meteen het Can’t Wait to Learn programma aangepast en gezorgd voor extra tablets en downloadbare onderwijspakketten zodat kinderen ook gedurende een lockdown, thuis verder kunnen leren. Deze thuisvariant heeft ook basisinformatie over hygiëne (zoals handen wassen) en geestelijke gezondheid in het spel verwerkt.

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij komen War Child en haar partners iedere dag een stap dichterbij hun droom: alle kinderen die niet naar school kunnen, leren rekenen en lezen.

2016 - War Child: Can’t Wait to Learn

Project
Alle kinderen toegang tot goed, effectief en aantrekkelijk onderwijs geven door middel van een innovatieve onderwijsmethode.
Bijzonder project in
2016
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 5.900.000