Wilde Ganzen

Deze fiets redt levens

In Kenia rijden vanaf september 2016 2500 gezondheidswerkers rond. Op een fiets. Die fiets is een handig en betrouwbaar vervoermiddel waarmee je op allerlei afgelegen plekken kunt komen. Juist ook op die plekken waar gebrek is aan goede gezondheidszorg.

Het project ‘Deze fiets redt levens’ startte in 2015 en boekt nu al goede resultaten. Er zijn gezondheidswerkers getraind die meteen aan het werk konden. Ook zijn er spaargroepen opgericht om aanbetalingen voor de fiets te kunnen doen.

De gezondheidswerkers geven gratis zorg aan hun patiënten. Het aantal huisbezoeken dat ze per fiets afleggen is nu al verdubbeld. Gezondheidswerker Eunice Ambala:‘Fietsend zorg brengen is veel sneller en simpeler in vergelijking tot lopen. Ik kan veel meer patiënten bezoeken per dag Bovendien wordt de fiets gezien als een professionalisering van mijn werk.’

Het project is innovatief èn duurzaam. Gezondheidswerkers kunnen namelijk ook een eigen inkomen verwerven door producten die de gezondheid verbeteren en het leven veraangenamen te verkopen. Denk aan muskietennetten, waterfilters, maar ook aan maandverband, luiers en energiezuinige kookstelletjes. Normaliter zijn deze producten veel te duur om te kopen in deze afgelegen gebieden, maar dit project zorgt ervoor dat ze tegen dezelfde prijs als in de stad worden aangeboden. Zo kunnen meer mensen de producten betalen en dat bevordert de verkoop en de lokale gezondheidszorg.

 

Daarnaast krijgen de gezondheidswerkers een tablet in bruikleen, wat hen helpt bij het geven van voorlichting en het verzamelen van medische gegevens en voorraadinformatie. Deze gegevens kunnen de Keniaanse overheid helpen een nauwkeuriger beeld te vormen over de volksgezondheid.

Goede en levensreddende zorg is vaak onbereikbaar in Kenya. Dat zorgt voor onnodig hoge moeder- en kind sterfte, ondermijnt de gezondheid en productiviteit van de bevolking en houdt zo armoede in stand. Het probleem ligt in het ontbreken van betaalbaar en efficiënt vervoer, waardoor de gezondheidswerkers niet op alle plekken kunnen komen en daardoor niet genoeg mensen kunnen bereiken. Mensen die de zorg wel hard nodig hebben. De fiets brengt daar verandering in. Het project ‘Deze fiets redt levens’ ging afgelopen jaar van start. Eind 2016 zullen er 2.500 gezondheidswerkers rondfietsen die samen 1,25 miljoen mensen van goede zorg voorzien.

Wilde Ganzen dit project samen met CooP-Africa en is mede mogelijk gemaakt door een extra projectbijdrage van € 1.660.00,- door de Nationale Postcode Loterij. 

 

 

Project
Het project ‘Deze fiets redt levens' helpt gezondheidswerkers aan betaalbaar en efficiënt vervoer: de fiets. Door de fiets kunnen ze op allerlei afgelegen plekken komen. Juist ook op die plekken waar gebrek is aan goede gezondheidszorg.
Bijzonder project in
2015
Steun voor dit project
€ 1.660.000
Extra projecten