Cordaid
De Zout Oplossing
Cordaid
De Zout Oplossing
Boeren in Bangladesh hebben het moeilijk. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel waardoor ze steeds meer last hebben van het zoute water. Dit zorgt voor verzilting van hun land waardoor ze minder produceren. Cordaidgaat 5000 boeren helpen bij het telen van gewassen die wel goed kunnen groeien op verzilte grond. Hierdoor verbeteren de oogsten van de boeren en kunnen ze hun inkomen en voedselzekerheid verbeteren.
De eerste oogst is een feit!
In 2017 ontving Cordaid een extra bijdrage van de Postcode Loterij voor De Zout Oplossing. Daarmee kan Cordaid, samen met Zilt Proefbedrijf Texel, 5.000 boeren in de kustgebieden van Bangladesh leren hoe zij hun door zout aangetastte grond weer productief kunnen maken. Dat kan door gewassen te verbouwen die zouttolerant zijn.
In het eerste jaar is vooral gewerkt aan het voorbereiden van het project, het meten van zout waarden en het trainen van de allereerste 80 boeren, die een voorbeeldfunctie hebben. Zij zijn begonnen met het verbouwen van zilte groenten, zoals dus wortels, kohlrabi en kool, waardoor anderen kunnen zien dat het nu toch lukt om weer voedsel te verbouwen op de verzilte grond. Deze 80 modelboeren zijn getraind om vervolgens groepen nieuwe boeren trainen.
Afgelopen februari konden boeren zoals Abdul, Anita, Layli en Rita hun eerste zilte wortels, kolen en kholrabi oogsten en zoals op de foto's te zien is, was dat een groot succes!
Vooral over de wortels zijn de boeren erg enthousiast en bij het zien van deze mooie oogsten willen ook de overige boeren in hun dorpen mee gaan doen. Dat heeft als voordeel dat deze zilte groenten verbouwd worden in het droge seizoen, wanneer het zoutgehalte in de bodem het hoogst is en er normaal niets verbouwd kan worden. Met deze zilte groenten kunnen 2 a 3 extra oogsten per jaar worden binnengehaald, waardoor de boeren meer te eten hebben. Overschotten verkopen ze op de lokale markt, voor extra inkomsten.
- Project
- Boeren helpen bij het telen van gewassen in Bangladesh
- Bijzonder project in
- 2017
- Steun voor dit project
- € 2.120.000