Partners in actie in Turkije en Syrië

UPDATE: Vandaag is de nationale actiedag voor Giro 555. Verschillende hulporganisaties slaan de handen ineen onder de naam Giro555 zodat iedereen bij kan dragen bij uitzonderlijke rampen. Dankzij de inzet en steun van onze deelnemers, hebben wij de hulporganisaties die nu in het gebied actief zijn de afgelopen vijf jaar meer dan €372 miljoen kunnen schenken.

De berichten en beelden van de aardbevingen in Turkije en Syrië laten een enorme ramp zien. De zoek- en reddingsacties die op dit moment plaatsvinden grijpen ons aan. Een aantal goede doelen die steun ontvangen van de Postcode Loterij zijn op dit moment in het gebied actief met noodhulp zoals het Rode Kruis, Save the Children, Artsen zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, UNICEF Nederland en CARE Nederland. Mede dankzij de vrij besteedbare, meerjarige bijdrage die zij dankzij onze deelnemers ontvangen kunnen zij doen wat nodig is. 

Rode Kruis

Hulpverleners van het Rode Kruis in Syrië en Turkije zijn hard bezig om zoveel mogelijk mensen te redden en hulpgoederen te brengen naar getroffen gebieden. Zij doen dat op de volgende manier:

  • Zij helpen bij zoek- en reddingsacties en proberen zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen.
  • Ze bieden eerste hulp, bemensen ambulances en vervoeren mensen naar het ziekenhuis.
  • Ze zorgen dat mensen bloed kunnen doneren en vervoeren dit naar het rampgebied.
  • Ze delen dekens, tenten, voedsel en maaltijden uit.

 

Save the Children

Ook Save the Children is ter plaatse om directe noodhulp te geven aan kinderen en hun families die slachtoffer zijn van de verwoestende aardbeving. Hun reddingsteams vechten tegen de vrieskou om kinderen te bereiken waarvan gevreesd wordt dat ze vastzitten onder het puin. In Turkije heeft Save the Children een noodhulp respons team opgericht dat nauw zal samenwerken met de overheid en andere aanwezige hulporganisaties. Ook in Noordwest Syrië is de hulpverlening opgestart.

Naast medische hulp, onderdak, dekens en winterkleding, geven ze psychosociale steun aan kinderen en hun families. Save the Children werkt al decennia in Turkije en Syrië en kon, mede door hun kindernoodhulpfonds, meteen in actie komen.

Dokters van de Wereld

In het rampgebied werkten voor de aardbevingen al 250 medische professionals van Dokters van de Wereld. Zij doen er alles aan om zo veel mogelijk slachtoffers te helpen. Er zijn veel mensen met botbreuken en onderkoelingsverschijnselen in de negen klinieken van Dokters van de Wereld in Noord-Syrië. Daarnaast zijn er vanuit Izmir en Istanbul meerdere noodhulpteams van Dokters van de Wereld naar het rampgebied gegaan om medische noodhulp te verlenen. Ook delen zij overlevingspakketten uit aan de slachtoffers. In deze pakketten zitten onder meer medicijnen, dekens, voedsel en schoon drinkwater voor tenminste drie dagen.

Artsen zonder Grenzen

Omdat hulpverleners van Artsen zonder Grenzen al aanwezig waren in het noordwesten van Syrië, konden zij direct na de aardbeving in actie komen. In de eerste uren hebben hun teams meer dan 200 gewonden behandeld en een stroom aan slachtoffers ontvangen in hun klinieken en andere faciliteiten in Idlib (noordwest Syrië). Sindsdien neemt het aantal patiënten ieder uur toe. Er zijn direct noodkits met medische hulpgoederen beschikbaar gesteld aan ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen in de omgeving. Aan de vele mensen die buiten in de vrieskou slapen, uit angst voor de naschokken, delen hulpverleners dekens en essentiële levenskits uit. Om continu in te springen waar de nood het hoogst is, blijft Artsen zonder Grenzen in nauw overleg met de autoriteiten in het noordwesten van Syrië en het zuiden van Turkije.

UNICEF Nederland

Op dit moment brengen teams van UNICEF in de regio de situatie in kaart en verlenen zij humanitaire hulp aan de getroffen kinderen en gezinnen. Dit doen ze door middel van: 

  • Water: het in kaart brengen van de impact van de aardbeving op de belangrijkste waterpunten en het uitdelen van water aan de getroffen bevolking.
  • Kinderbescherming: zij sporen kinderen op die hun ouders zijn kwijtgeraakt en vangen deze op. Ook geven ze psychosociale hulp waar nodig.
  • Voeding: het verdelen van noodvoedselhulp.
  • Onderwijs: het in kaart brengen van verwoeste scholen. Ook checken ze goed of deze gebruikt worden als schuilplaats.

Op een later moment zal UNICEF Child Friendly Spaces opzetten, als dit nodig blijkt te zijn. Ze zullen dan ook psychosociale ondersteuning blijven bieden gezien de grote impact van de ramp.

CARE Nederland

CARE Turkije zal ook haar bestaande programma’s in het gebied blijven uitvoeren, zodat ze kunnen reageren op de zwaarst getroffenen in Noordwest-Syrië. Daar doen teams en partners ter plaatse er alles aan om dekens, voedsel, matrassen, tenten en andere non-food artikelen te leveren aan mensen in nood onder barre weersomstandigheden.

World Food Programme

Sinds dinsdag is het World Food Programme (WFP) - 's werelds grootste humanitaire organisatie - actief in zowel Turkije als Syrië. Binnen 72 uur na de aardbeving bereikten WFP-teams 64.000 mensen die dringend hulp nodig hadden, met kant-en-klare rantsoenen, voedselpakketten voor gezinnen en warme maaltijden.

WFP zet zich in om samen te werken met humanitaire partners en lokale autoriteiten om levensreddende hulp te bieden aan degenen die getroffen zijn door de aardbevingen. WFP heeft een gevestigde humanitaire aanwezigheid in beide landen. De activiteiten worden snel opgeschaald, met het doel om een half miljoen mensen aan weerszijden van de grens te bereiken.

De aardbevingen hebben de door conflicten veroorzaakte crisis in het noordwesten van Syrië verder gecompliceerd. Hier is al 90 procent van de bevolking afhankelijk van humanitaire hulp. Elke maand helpt WFP 5,5 miljoen mensen in het hele land. Syrië heeft het zesde hoogste aantal acuut voedselonzekere mensen ter wereld, met 2,5 miljoen mensen die ernstig voedselonzeker zijn.

Foto: Turkish Red Cresent